Suomessa otetaan paljon vakuutuksia, minkä johdosta vakuutusyhtiöitä on markkinoilla todella paljon. Kilpailu asiakkaista on tiukkaa, joten onnistunut uusasiakashankinta sekä brändäys ovat keskeisessä roolissa menestymisen kannalta. Markkinat ovat arvoltaan erittäin mittavat, sillä vakuutusyhtiöiden kotimainen maksutulo on vuosittain yli 20 miljardia euroa.

Esittelemme tässä artikkelissa muutamia maassamme toimivia vakuutusyhtiöitä sekä niiden toimintaa tarkemmin:

OP Vakuutus

Vuonna 1891 perustettiin Pohjola Vakuutus, jonka finanssitalo Osuuspankki osti vuonna 2005 ja joka muuttui OP Vakuutukseksi vuoden 2015 alussa. Yhtiön alaisuuteen kuuluu myös Baltiassa toimiva Seesam, joka työllistää noin 200 ihmistä.

Suomen vanhimpiin ja tunnetuimpiin vahinkovakuuttajiin lukeutuva yhtiö omistaa lähes 300 konttoria, joissa työskentelee tuhansia henkilöitä ja jotka ovat useimmiten pankin yhteydessä. Vahinkovakuutustoiminta onkin ollut konsernille kannattavaa, sillä se on tehnyt tasaisesti parinsadan miljoonan euron tulosta useampana vuonna. OP:lla onkin hallussaan vakuutusyhtiöiden markkinajohtajuus yli 30 prosentin markkinaosuudella.

OP Vakuutuksella on valttikortti muihin verrattuna, sillä kaikki OP:n omistaja-asiakkaat voivat hyödyntää pankkipalveluista saamiaan bonuksiaan OP Vakuutusten maksamisessa. Tämä asia ei ole ollut kilpailijoiden mieleen, sillä If on tehnyt kantelun sen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä yhdistämällä vahinkovakuutuspalvelut sekä vähittäispankkipalvelut toisiinsa. Asia on ollut pidempään Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkinnan alaisuudessa. Finanssikonsernilla on yhteensä 4,2 miljoonaa yksityis- ja yritysasiakasta, joten se on todella suuri markkinapeluri kansallisessa mittakaavassa.

Sampo

Finanssiyhtiö Sampo on merkittävä toimija Suomessa useamman eri tytäryhtiönsä kautta, sillä siihen kuuluvat muun muassa If ja Mandatum Life. Lisäksi yhtiö omistaa suurimman osan Tanskassa toimivasta Topdanmarkista.

Skandinaviassa ja Baltian maissa toimiva If on merkittävä markkinapeluri Suomessa ja sillä on kaiken kaikkiaan palkkalistoillaan 6800 työntekijää. Yhtiön historia on pitkä, sillä se on jatkanut vuonna 1909 perustetun vakuutusyhtiö Sammon toimintaa. If syntyi vuonna 1999, kun ruotsalainen Skandia ja norjalainen Storebrand yhdistyivät sekä tähän kokonaisuuteen liitettiin Sammon vakuutustoiminnot vuonna 2002. Omistussuhteissa tapahtui muutos, kun Skandia ja Storebrand myivät koko osakekannan Sammolle vuonna 2004 ja näin ollen yhtiö siirtyi suomalaisomistukseen. Yhtiö on erittäin vaikutusvaltainen toimija toiminta-alueillaan, nimittäin sillä on 3,7 miljoonaa asiakasta.

Vuonna 1999 perustettu Mandatum Life jatkaa sen sijaan Henki-Sammon perintöä, joka näki päivänvalonsa muutamaa vuotta aiemmin. Sen palveluksessa työskentelee 500 henkilöä Suomessa ja Baltiassa. Yhtiö on erikoistunut henkivakuutuksiin, mutta tarjoaa lisäksi palveluita varainhoidosta, säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille asiakkaille. Yhtiöllä on tällä hetkellä runsaat 280 000 asiakasta.

Lähitapiola

Lähitapiola on markkinaosuudeltaan mitattuna Suomen toiseksi suurin vakuutusyhtiö. Yhtiön taustalla on kahden keskisuuren toimijan fuusio, sillä Lähivakuutus sekä Tapiola yhdistyivät vuonna 2012 ja vankistivat asemaansa markkinoilla. Vakuutuspalveluiden lisäksi se tarjoaa myös sijoitus- ja pankkitoimintaa niistä kiinnostuneille asiakkaille.

Yrityksen erikoisuutena on alueyhtiöiden verkosto, joka pitää sisällään 20 alueellisesti keskinäistä vahinkovakuutusyhtiötä. Yhtiö on halunnut pitää myös laajasta verkostostaan kiinni tarjoamalla 300 konttoria, jotka sijaitsevat ympäri Suomen. Finanssiyhtiö on merkittävä työllistäjä, sillä sen palveluksessa on yli 4000 ihmistä.

Yhtiö tekee yhteistyötä S-Pankin kanssa, sillä S-Pankki ja Lähitapiola Pankki yhdistyivät vuonna 2014. Tämän muutoksen seurauksena S-ryhmän asiakasomistajat voivat kerryttää bonusta ottamalla vakuutuksensa Lähitapiolasta. Lisäksi Lähitapiolan asiakkaat pystyvät hoitamaan pankkiasioitaan S-Pankin pisteissä.

Muita pienempiä toimijoita

Suomessa on myös useita markkinaosuudeltaan pienempiä toimijoita, joita ovat muun muassa ruotsalaiseen Folksam Sak -konserniin kuuluva Folksam, koti- ja maatalousasiakkaita palveleva Pohjantähti, kolmesta eri vakuutusyhtiöstä koostuva Fennia sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva.